Aktualijos

STEAM I STEAM WORK PROJEKTO PARTNERIŲ SUSITIKIMAS GRAIKIJOJE

   Spalio 24-28 d. įvyko ketvirtas Erasmus + KA2 projekto „STEAM i STEAM Work“ partnerių susitikimas. Šį kartą Ispanijos (Villafranca), Turkijos (Antakija), Graikijos (Chanija), Lietuvos (Eišiškės), Portugalijos (Paredes de Coura) ir  Rumunijos (Lugoj) komandos susitiko Graikijoje Kretos saloje Chanios mieste. Susitikimo tema : „STEAM Through Music“. Šeimininkai, Therisou muzikos mokyklos mokiniai ir mokytojai, pasitiko svečius tradiciniais muzikos garsais ir šokiais. Netrukus prisijungti prie šokių buvo pakviesti visi. Vėliau dalyvavome mokyklos orkestro repeticijoje ir galėjome prisijungti prie muzikavimo. Šeimininkai parodė mokyklos patalpas, kabinetų įrangą, supažindino su šiuolaikinėmis technologijomis, naudojamomis muzikos pamokose. Mūsų komandos nariai Romas, Edvinas, Deividas ir Augustė nepraleido progos išbandyti esančią prie mokyklos tinklinio aikštelę ir dalyvavo draugiškose varžybose  su bendraamžiais iš Graikijos.

   Po pietų dalyvavome apžvalginėje ekskursijoje po miestą.  Chanijos  istorija prasidėjo  2000 m. iki Kr. Miestas patyrė daugumos kultūrų įtaką : Mino  ir Antikos civilizacijų, Kretos Emyrato, Bizantijos, miesto senamiestyje galima atrasti Venecijos ir Osmanų imperijos pėdsakų. Kai kurie paveldo objektai savo laiku buvo tikri inžinerijos stebuklai. Pavyzdžiui, Chanijos miesto švyturys yra didžiausias Kretoje, pastatytas dar 1601 m. ir ilgus metus buvo vienintelė  viltis saugiai pasiekti uostą. Šio švyturio žiburio šviesa matoma už 7 mylių.

   Spalio 25 d. projekto dalyviai svečiavosi miesto merijoje ir Kretos technikos universitete, architektūros mokykloje. Lankėmės projektavimo ir tyrimo laboratorijose. Susipažinome su naujausiomis technologijomis, kurių pagalba projektuojami šiuolaikiniai pastatai ir jų įranga. Mokiniai turėjo galimybę keletą jų išbandyti. Dalyvavome pirmo kurso studentų paskaitoje, kurioje studentai pademonstravo bitų skaičiavimo sistemą - Baitas (angl. Byte) (informacijos kiekio matavimo vienetas, sudarytas iš bitų sekos) . Aiškino, kaip kompiuteriai ir kitos elektroninės sistemos skaičiavimus atlieka dvejetaine skaičiavimo sistema. Čia skaitmenys tik du – 0 ir 1. Visa kompiuterinė atmintis sudaryta iš elementų, galinčių turėti tik dvi reikšmes: 0 arba 1. 

   Spalio 26 d.  vykome į didžiausią bronzos amžiaus archeologinę vietovę Kretoje  Knoso  rūmus, dažnai vadinamus seniausiu Europos miestu. Jie buvo pastatyti  2000 m. iki Kr. Net ir dabar šių rūmų didingumas užima kvapą. Gyvenamieji ir ūkiniai pastatai, šventykla ir teatras  ­- 1300 įvairaus dydžio kambarių, sujungtų skirtingų  krypčių koridoriais. Kai kuriose vietose rūmai lyg penkiaaukštis pastatas. Grįsti akmeniniai takai, laiptai, šiuose rūmuose buvo įrengti vandentiekis ir kanalizacija.  Išlikusios nuostabios freskos liudija apie subtilų grožio pajautimą ir meistriškumą.

  Spalio 27 d. dalyvavome šventiniame koncerte, skirtame Graikijos valstybinei šventei „Ne diena“. Koncerte pasirodė mokyklos choras ir orkestras. Apsilankėme Chanijos miesto archeologijos muziejuje. Naujas šiuolaikinis pastatas buvo atidarytas šių metų balandžio 16 d. , o čia saugomi, tiriami ir restauruojami daugiau nei 3000 senovinių artefaktų iš neolito, Mino ir ankstyvųjų romėnų laikų. Dauguma eksponatų buvo rasti tiesiog Chanijos miesto centre. 

   Nepastebimai prabėgo susitikimui skirtas laikas. Mūsų gimnazijos komanda, penki mokiniai ir dvi mokytojos,  esame labai dėkingi šeimininkams už svetingą priėmimą. Buvo labai įdomu ir naudinga susipažinti su regiono kultūra. Stebėti, kaip puikiai dera  ir sąveikauja gamtos grožis, kultūros paveldas ir modernizmas.  Senųjų civilizacijų atradimai yra aktualūs ir šiais laikais. Daugelį amžių skirtingų šalių architektai, mokslininkai, menininkai sėmėsi ir semiasi įkvėpimo iš Senovės Graikijos kultūros ir savaip pritaiko,  išvysto tuos  atradimus šiuolaikiniame pasaulyje.

    Taigi, buvo gera, smagu, brandu, įdomu.

    Taip pat norime pasidalinti savo nuoroda, kurią paspaudę rasite mūsų projekto dalyvių vasaros namų darbų pristatymą:  https://padlet.com/emilijazuzo/knx0aofwwtm5lqs8

___________________________

Įrašo autorius:
Jadvyga Sinkevič
Muzikos ir dailės mokytoja