Aktualijos

BIBLIOTEKINIŲ VALANDĖLIŲ CIKLAS

Balandžio 2-oji – Tarptautinė vaikų knygos diena. Ši diena sutampa su žymaus danų pasakininko Hanso Kristiano Anderseno gimtadieniu. 2017 metais sukaks 50 metų, kai pasaulyje pradėta švęsti ši šventė. Tarptautinė vaikų knygos diena tapo tradicine švente beveik visame pasaulyje. Niekada šios dienos neužmiršta pažymėti ir Lietuvos bibliotekos.
Mūsų gimnazijos bendruomenė pažymėjo Knygos dieną netradicinėje aplinkoje: bibliotekoje arba bibliotekos skaitykloje. Pamokėlėse dalyvavo 1-4 klasių mokiniai ir jų mokytojai. 1a, 1b, 2a, 3, 4 klasės mokiniai iliustravo pasakas, deklamavo eilėraščius, kūrė ir iliustravo sakmes bei skaitė ištraukas iš lietuvių rašytojų kūrinių vaikams.
Bibliotekos vedėja priminė šios šventės tradicijas, pademonstravo 7 minučių pačios sukurtą filmuką, kuris priminė mokiniams praeitų metų Tarptautinę knygos dieną, šiemet pravestas bibliotekines valandėles ir visą veiklą bibliotekoje. Vaikams pristatė knygų parodą, įdomiai pasakojo apie Hanso Kristiano Anderseno gyvenimą.
Nuo vaikystės Hansas Kristianas Andersenas svajojo tapti žinomas ir turtingas. Nelengvas ir sudėtingas buvo jo tikslo ir garbės kelias. Daug kur buvo, daug nusivylimo patyrė, tačiau sutikdavo ir gerų, nuoširdžių žmonių, kurie stengėsi padėti užsispyrusiam svajokliui. Bėgo metai. Suaugo Andersenas, baigė aukštuosius mokslus, bet pripažinimas buvo nelengvas. Rašė pjeses, eiles, apsakymus, kūrė pasakas, nuostabiai dainavo ir puikiai piešė, tačiau pripažinimo sulaukė tik 50-ies metų. Gavo pirmąjį garbės apdovanojimą – ordiną už pasakas vaikams. Jo pasakas imta versti į kitas pasaulio kalbas, šlovė jau buvo pasiekta, tačiau vienatvė ir liūdesys jo neapleido iki gyvenimo pabaigos. Po mirties buvo paskirta Nobelio premija.
Hanso Kristiano Anderseno pasakas skaito viso pasaulio vaikai. Skaitys ir ateinančios kartos. Juk visos jo istorijos papasakotos remiantis tikrojo gyvenimo faktais bei iš lūpų išgirstomis istorijomis.

Marija Aldona Dailydkaitė, bibliotekos vedėja

{pamokeliu_ciklas}