Aktualijos

LIETUVOS GAMTOS MOKSLŲ ĮŽYMYBĖS

   Vienas iš Erasmus +  projekto „STEAM i STEAM work“ darbų – susipažinti su  keletu nusipelniusių Lietuvos mokslininkų, kurių moksliniai darbai yra žinomi visame pasaulyje.

   Aktyvūs projekto dalyviai IIG-IVG klasių mokiniai rinko informaciją apie pasirinktus mokslininkus, paruošė prezentacijas ir pristatė IIG klasės mokiniams. IIG klasės mokiniai Kotryna Sobolevskaja, Aistė Malinovska ir Jaroslav Kozarin kalbėjo apie  du chemikus – Rimantą Vaitkų ir Rimantą Raudonį. R.Vaitkus yra Lietuvos politinis veikėjas ir kai kurių vadovėlių autorius. Jo mokslinių darbų sritys – ciklodekstrinų įtarpos kompleksai, biomimetika. Paskelbė daug mokslinių straipsnių ir yra dviejų išradimų autorius.  1980 m. baigė Vilniaus universiteto Chemijos fakultetą. 1992 m. apgynė chemijos mokslų daktaro disertaciją, o 1994 m. jam suteiktas docento pedagoginis mokslo vardas. Rimantas Raudonis - kai kurių chemijos vadovėlių autorius. Šio chemiko svarbiausios mokslinių darbų sritys – elektrochemija ir kvarco mikrogravimetrija. Paskelbė daugiau kaip 20 mokslinių straipsnių. Abu šiuos chemikus  pažįstame dar ir todėl, jog jie parengė chemijos vadovėlius, iš kurių mes dabar mokomės.

 IIIG klasės mokinė Inesa Steckevič pristatė Virginijų Šikšnį, biochemiką, VU profesorių, kurio svarbiausia mokslinio darbo sritis – fermentų struktūros ir funkcijos ryšys, nukleorūgščių fermentai, bakterijų priešvirusinės apsaugos sistemos (restrikcijos endonukleazėsCRISPR-Cas ir kt.). Už genomo redagavimo įrankio atradimą, sukėlusį revoliuciją medicinoje, prieš keletą metų profesoriui V. Šikšniui buvo įteikta prestižinė Kavli premija, vadinam  žingsniu iki Nobelio premijos. Mokslininkas yra gavęs ne vieną apdovanojimą už savo mokslinius tyrimus ir nuopelnus mūsų šaliai. Jo vardu įsteigta stipendija gabiausiems gyvybės mokslų srities studentams, o VU V. Šikšniui ir jo komandai skyrė 100 000 eurų tikslinę dotaciją „Gyvybės kodo perrašymas“ už indėlį į pasaulinio lygio mokslo atradimus.

   IVG klasės mokinė Evelina Veliučkevič pristatė biochemikę, LSMU Neuromokslų instituto prof. Vilmantę Burutaitę. Svarbiausios jos mokslinio darbo sritys – ląstelių energetinis metabolizmas, mitochondrijos ir ląstelių žūtis, širdies ir smegenų išeminio pažeidimo, Alzheimerio ligos patogenezės molekuliniai mechanizmai. Apdovanojimai: Lietuvos mokslo premija, Latvijos farmakologijos draugijos Osvaldo Šmiderbergo medalis.

   IVG klasės mokinė Patricija Miliun paruošė prezentaciją apie biofiziką prof. Feliksą Bukauską, kurią pristatė IVG klasės mokinys Nortas Barutis,. Šio mokslininko  darbo sritis – širdies elektrofiziologijos ir ritmo sutrikimų diagnostika bei gydymas, ląstelių, ypač vėžinių, tarpusavio sąveika. Paskelbė daugiau kaip 100 mokslinių straipsnių. Apdovanotas LSSR valstybine premija (1983), SSRS valstybine premija (1988).

   Lapkričio mėnesį gimnazinių klasių mokiniai dalyvavo VU renginyje „Studentai vienai dienai“ ir išklausė įdomius mokslininkų pranešimus: „Taikomoji ekologija ir aplinkosauga. Oro tarša“, „Mano priešo priešas – mano draugas: bakterijų virusai ir jų nauda žmonijai“, „Biochemija/azoto metabolizmas ir genetinės ligos. KEGG enciklopedijos pristatymas“.

   Susitikimo pabaigoje - refleksija. Mokiniai, dalyvavę šioje mokslinėje paskaitoje, išsakė ir surašė savo mintis, kurios privertė juos susimąstyti apie platų gamtamokslinių specialybių spektrą. Lietuvai  garsių gamtos mokslų mokslininkų pasiekimai yra žinomi visame pasaulyje – tai skatina ir kitus siekti to paties ar net daugiau. Tad gilintis į gamtamokslinius dalykus, atsakingai ir stropiai mokytis yra verta. Tikimės, kad ir šioje jaunų žmonių kartoje išaugs Lietuvai ir pasauliui žinomų mokslininkų.

biologijos mokytoja Teresa Beržanska, chemijos mokytoja Žana Bogdevičienė