Aktualijos

PINIGŲ MUZIEJUS VĖL TRAUKIA MŪSŲ DĖMESĮ

     Gegužės 23 dieną mūsų gimnazijos IG klasės mokiniai lankėsi Lietuvos banko Pinigų muziejuje. Šis muziejus įsikūręs Vilniaus miesto centre. Atvykę į muziejų buvome šiltai sutikti banko darbuotojų, kurie mums papasakojo išsamią pinigų atsiradimo istoriją.

     Muziejus pristato bankininkystės ir pinigų istoriją nuo pačių pirmųjų prekių vertės ekvivalentų – kailių, kriauklių, gintaro, pirmųjų kaldintų monetų ir baigia šiuolaikiniais pinigais – kreditinėmis kortelėmis. Sužinojome, kiek daug skirtingų pinigų cirkuliavo Lietuvos teritorijoje senais laikais: dukatas, denaras, taleris, kapa, grašis ir t. t.

     Muziejus patrauklus ir tuo, kad galima ne vien dairytis ir klausytis, bet ir patiems aktyviai dalyvauti susitikime: specialiu presu nusikalėm po suvenyrinę plokštelę – vieno skatiko pinigėlį, stengėmės atsakinėti į gido užduodamus klausimus, pasisverti ant specialių svarstyklių, kurios suskaičiavo kiek kainuotų besisveriantysis eurais, jeigu būtų auksinis, sidabrinis arba platininis. Visi grožėjomės įrengta šviečiančia skaičiaus instaliacija grindyse, šis skaičius – vienetas ir net šimtas nulių. Skaičius vadinasi „guglu“, kaip ir populiarioji interneto paieškos svetainė ,,google“.

      Ši išvyka ir interaktyvi veikla muziejuje buvo labai įdomi, paliko didelį įspūdį.