Aktualijos

ERASMUS+ PROJEKTAS "MYLĖK KIEKVIENĄ LAŠĄ" FINIŠUOJA

     Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazija jau dvejus metus dalyvauja tarptautiniame projekte Erasmus+. Projekto pavadinimas - “Love Every Drop” (“Mylėk kiekvieną lašą”),  tikslas - atkreipti mokinių ir kitų bendruomenės narių dėmesį į vandens atliekamą vaidmenį žmogaus gyvenime ir išsiaiškinti, kokias pasekmes atneša neteisinga žmogaus veikla naudojant vandenį.

    Gegužės 20-24 dienomis trys gimnazijos mokytojos (Gražina Šibekienė, Emilija Zuzienė, Marija Nikrevič) dalyvavo projekto partnerių mokyklų mokytojų paskutiniame susitikime, kuris vyko Neapolio miesto IC 29 MIRAGLIA-SOGLIANO mokykloje. Šio projekto partnerės yra mokyklos iš Slovakijos, Turkijos, Portugalijos, Vengrijos ir Italijos.

     Susitikimo tikslai - aptarti, ar pavyko pasiekti išsikeltus tikslus, atlikti projekto įsivertinimo apklausą, suformuluoti oficialų laišką rajono ir vietos valdžiai, apibendrinus turimą vaizdinę medžiagą, sukurti filmą, kuriame atsispindėtų veiklos rezultatas. Buvo svarbu  ir pasiruošti galutinei ataskaitai, kuri yra pildoma Erasmus+ projektų platformoje.

     Savaitė prabėgo aktyviai dirbant, tačiau atradom laiko ir aplankyti žinomas Neapolio miesto vietas, susijusias su vandeniu. Lankėmės 40 kilometrų gylyje po Neapolio senamiesčiu egzistuojančiuose tamsiuose požemiuose. Jie nukelia į praeitį, kurioje slypi graikų ir romėnų civilizacijos pėdsakai. Kilometrus besitęsiantys požemiai atsirado graikams pradėjus kasti tufą, kuriuo tvirtino gynybines miesto sienas. Romėnai atsiradusias ertmes pritaikė surinktam lietaus vandeniui laikyti. Pamatėme didžiules sales, vandentiekio cisternas, katakombas, pasivaikščiojome siauruose koridoriuose. Antrojo pasaulinio karo metu, kai miestas buvo apšaudomas iš oro, šie požemiai neapoliečiams tarnavo kaip slėptuvė.

     Didelį įspūdį padarė nuskendęs miestas Baia. Tai buvo senovės Romos miestas, įsikūręs Neapolio įlankos šiaurės vakarų pakrantėje. Senovėje tai buvo populiarus kurortas. Dėl vietinių vulkanų veiklos, kuri pakeldavo ar nuleisdavo žemę, žemutinė miesto dalis vėliau buvo panardinta į jūrą. O neseniai archeologai atrado daugelį gražių pastatų, kurie dabar yra apsaugoti panardinamame archeologiniame parke. Kai kurie vertingi archeologiniai radiniai yra perkelti į vietinį muziejų.

     Šią savaitę bendradarbiaudami ne tik pažinome senąją italų kultūrą, bet ir apibendrinome Erasmus+ projekto „ Love Every Drop“ dvejų metų darbus.

     XXI amžiaus mokytojas ne tik geba naudotis išmaniosiomis technologijomis, bet ir bendrauja bei bendradarbiauja tarptautiniame lygmenyje, taip perkeldamas kitų šalių sukauptą patirtį į savo šalies mokyklas, tobulindamas save ir ugdymo turinį. Mokiniai, sekdami pavyzdžiu, lengviau bendrauja su kitų tautų bendraamžiais nesureikšmindami skirtumų, o tik atkreipdami dėmesį į bendras problemas ir tikslus. Tokią galimybę mums suteikė Erasmus+ programa, kuri Lietuvoje įgyvendinama apie 20 metų.

___________________________

Emilija Zuzienė Įrašo autorius:
Emilija Zuzienė
anglų kalbos mokytoja