Aktualijos

KUR GYVENA BIRŠTONO BANGINIUKAS?

     Į šį klausimą projekto Erasmus+ „Love Every Drop“ dalyviai atsakymo ieškojo kovo 13 dieną nuvykę į Birštoną. Birštono simbolis - Banginis, kuris saugo visus po žeme esančius mineralinius vandenis. Labai norėjome jį pamatyti ir sužinoti, kodėl mineralinis vanduo „gyvena“ tik Birštono žemėse.

     Apsilankėme Birštono muziejuje, kur sužinojome, kad Birštono gyventojai savo namuose iš čiaupų geria mineralinį vandenį, o jei nori gėlo – naudoja vandenį, atitekantį vamzdžiais iš už 10 km. esančio kaimo...

     Mineralinis vanduo yra labai naudingas sveikatai: gydo ligas, padeda raumenims atsigauti po operacijų ar net avarijų. Birštone mineralinį vandenį gali gerti visi ir už dyką. Tam yra įrengti maži nameliai, vadinami BIUVETĖMIS. Mes ragavome 4 rūšių mineralinį vandenį, pilstomą Birštone: „Akvilė“, „Birutė“, „Vytautas“ ir ne nugeležintą vandenį. Dėl mineralų kiekio, visi skirtingo skonio. Kuo sūresnis – tuo turtingesnis mineralų.O kad vandens skonis ir spalva būtų malonūs, į parduotuves jis patenka išvalius iš jo geležį. „Vytautas“ buvo labai sūraus skonio, o didžiausia įspūdį padarė nefiltruotas mineralinis vanduo. Pamatėme vaizdo įrašą, kaip mineralinis vanduo ruošiasi „kelionei“ pas mus.

     Paragavę mineralinio vandens,  mes važinėjome ir vaikštinėjome po Birštoną. Aplankėme sakralinį muziejų, buvome prie Nemuno, kuris yra apsupęs miestelį iš visų pusių. Atgavę jėgas „Birutės viloje“ (kvėpavome mineralinio vandens garais), užlipome į aukščiausią Lietuvoje Vytauto piliakalnį, skaičiuodami kiek ten yra laiptų. Už patį tiksliausią atsakymą – 170 laiptų - specialų gidės prizą gavo Ketrin.

     O ar pavyko pamatyti Birštono banginiuką? Taip, jis visai mažytis ir įsitaisęs mažame upelyje pačiame Birštono centre.

     Ekskursija buvo labai įdomi ir pažintinė. Tai, ką sužinojome , galėsime panaudoti tolimesnėje projekto „Love Every Drop“ veikloje. 

Simona Krivanosaitė, 7 klasės mokinė

Eulalija Vitlicka, 8 klasės mokinė