Aktualijos

„KNYGNEŠIŲ KELIAIS“

„Bet nemiega seklys ir suklumpa bėglys,

Švininės mirties parklupdytas..

Guli jaunas, stiprus, bet negyvas žmogus,

Pasirinkęs sau knygnešio kelią.“

                                            J. Vitkauskas

        Lietingą kovo 18 dienos popietę 4a klasės mokiniai skubėjo į Eišiškių miesto vaikų biblioteką, kur dalyvavo edukacinėje pamokėlėje „Knygnešių keliais“.

     Atvykus mus labai maloniai pasitiko bibliotekos darbuotoja Lilija Girdzijevska. Pamoką vedė vaikų bibliotekininkė Rita Dovsevičienė. Ji supažindino mokinius su mūsų tautos istorijos atkarpėle – spaudos draudimu, knygnešių, slaptųjų mokyklų veikla bei tautos kovą už gimtąjį žodį ir raštą. Mokiniai susidomėję klausėsi pasakojimo apie ypatingą knygnešį Jurgį Bielinį, kuris metai iš metų keliavo ir keliavo, nesustodamas, gabendamas knygas per visą Lietuvą. Vėliau mokiniai pažiūrėjo ištrauką iš J.Trukano režisuoto filmo „Knygnešys“, bandė perskaityti lietuvišką tekstą rusiškais rašmenimis – graždanka. Atliko praktinę užduotį, pagamino sienlaikraštį, skirtą knygnešio dienai.

       Daugelis mokinių pabuvę šioje edukacinėje pamokoje suprato, koks sunkus ir nepaprastai pavojingas buvo knygnešio darbas, kuris reikalavo daug drąsos, ištvermės,  pasiaukojimo dėl savo gimtosios kalbos, dėl lietuviškojo rašto apsaugojimo ir išsaugojimo.

       Ačiū bibliotekininkėms Ritai Dovsevičienei ir Lilijai Girdzijevskai, kurios leido dar kartą prisiliesti prie svarbių Lietuvos istorijos puslapių.

___________________________

Įrašo autorius:
Renata Petrovskienė
pradinių klasių mokytoja