Aktualijos

TARPTAUTINĖ JAUNIMO VASAROS STOVYKLA

    Birželio 25-30 dienos Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos,,Versmės" komandos merginoms pralėkė  labai prasmingai. Jos dalyvavo Tarptautinėje jaunimo vasaros stovykloje kartu su kitais jaunuoliais iš projekto ,,Gyvenu Laisvai!", šauliais, skautais, ateitininkais bei svečiais iš Ukrainos, Lenkijos ir Didžiosios Britanijos.

    Jau pirmą dieną jaunuoliai pralaužė ledus bendraudami vieni su kitais, susipažino su stovyklos vadovais, dėstytojais bei jų laukiančiais tikslais bei lūkesčiais. Stovyklos metu jaunuoliai diskutavo kartu su JAV ekspertu Carl Wilkens apie itin įdomią Ruandos valstybės istoriją, apie žiaurų genčių konfliktą, vykusį 1944 metais. C.Wilkens detaliai atpasakojo savo išgyvenimus tuo laikotarpiu, nes jis buvo visų įvykių epicentre. Tądien vyko diskusijos ir su kitu JAV ekspertu Nicholas Coddington, kuris paaiškino, kaip ir kodėl mes „klijuojame etiketes“ kitiems žmonėms, ką tai reiškia ir kaip tai pakeisti.

    Stovyklautojai aplankė ir Vilnių. Lankėsi Tuskulėnų dvare, prie jo esančiame Kolumbariume bei Genocido muziejuje. Daugelis jau yra ten pabuvoję anksčiau, taigi atnaujino ir pagilino žinias, o svečiai iš užsienio sužinojo daug naujo apie pragaištingą Lietuvos istorijos tarpsnį. Kiek vėliau visi vyko į Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalioną, esantį Alytuje. Ten jaunimas diskutavo su Lietuvos, NATO dislokuotais Vokietijos bei JAV kareiviais. Kareivinėse jaunimui buvo paruošti įvairūs užsiėmimai, paskaita, o vliau - vakaronė prie laužo.

    Daug dėmesio Tarptautinėje jaunimo vasaros stovykloje buvo skirta kūrybai. Jaunuoliai savo mintis, jausmus išreikė kurdami meno kūrinius kartu profesionaliais menininkais: dramaturgu Mariumi Ivaškevičiumi, kino režisiere Kristina Buožyte, teatro režisiere Kamile Gudmonaite, choreografu Vyčiu Jankausku, kuriam talkino šokėja, pedagogė Giedrė Jankauskienė,  muzikantu Jurgiu Didžiuliu. Paskutinę stovyklos dieną kūrybinį procesą vainikavo sukurtų meno kūrinių pristatymas ir aptarimas. Jaunuoliai plušo kiauras valandas, bet rezultatas keturiašimteriopai to vertas! Visus meninius kūrinius galite išvysti ,,Gyvenu Laisvai" youtube platformoje.

    Labai norėtume padėkoti šios smagios stovyklos rėmėjams ir organizatoriams. Tarptautinė jaunimo vasaros stovykla suorganizuota gavus Baltijos–Amerikos Laisvės Fondo (BAFF) finansavimą.  Finansavimą skyrė ir JAV Ambasada Lietuvoje, LR Krašto apsaugos, Užsienio reikalų ministerijos, Tautinių mažumų departamentas prie LR Vyriausybės. Ačiū!

Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazistė Gabrielė Milkintaitė