Aktualijos

SUSITIKIMAS SU ČESOKAITE-RATKEVIČIENE

Šiais metais Lietuva mini 25–ąsias Nepriklausomybės atkūrimo metines. Tęsdami valstybės kūrimo ir vertybių puoselėjimo temą, balandžio 8 dieną susitikome su buvusia politine kaline ir tremtine, atsiminimų knygos „Jaunystė ant laisvės aukuro“ autore Brone Česokaite–Ratkevičiene.
Šiandien buvusi politinė kalinė skaičiuoja 92 gyvenimo metus. Brandus amžius, patirtos negandos, gyvenimas ir tardymai lageriuose paliko žymes ant kūno ir rankų, bet mintys šviesios ir optimistiškos, gera atmintis, gyva dzūkiška tarmė.
Mūsų gimnazijos abiturientai rimti ir susikaupę gaudė kiekvieną pasakotojos žodį. Iš pirmų lūpų klausėsi pasakojimo apie lenkų okupuotą gimtinę Lietuvą, karo negandas, partizanų veiklą Varėnos rajone. Prisiminti masiniai lietuvių trėmimai į Sibirą, gyvenimas lageriuose, kankinimai, badas ir kiti žiaurumai. Brone Česokaitė–Ratavičienė savo sunkią dalią aprašė atsiminimų knygoje, kurią ir pristatė gimnazijos bendruomenei.
Viso pasakojimo pagrindinė mintis - meilė Lietuvai, rūpestis dėl jos likimo, kiekvieno žmogaus indėlis stiprinant mūsų gimtinės valstybingumą ir nepriklausomybę. Buvusi tremtinė aktyviai dalyvavo ir Sąjūdžio gretose, savo veikla artino Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą.
Ir šiandien Bronė Česokaitė–Rakevičienė gyvybinga, žvali, mylinti gyvenimą ir žmones, kaskart primenanti mums, kad kiekvienas savo širdyje turi mylėti ir puoselėti Lietuvą. Lenkiame galvas šiai garbaus amžiaus moteriai ir sakome, jog būtent tokie žmonės yra mūsų nepriklausomos Lietuvos pamatas.

Liudmila Jurgelevičienė, istorijos mokytoja

{cesokaite-rataviciene}